Gin is in, Frites is chique & Food moet rrrollen

food_blog_beeld1

Het is je vast al opgevallen, maar met een gin-tonic zit je helemaal goed deze zomer! Want ‘bitter in de mond’ (en dat is een gin-tonic) is echt gezond. Nu we met z’n allen minder suiker en zoet eten kunnen onze smaakpapillen bitter gelukkig weer waarderen. En in ‘de nieuwe snackbar’ schenken ze zo’n stijlvolle gin-tonic bij de zelfgemaakt frites. Zo’n duurzame frituur in Rotterdam is bijvoorbeeld Tante Nel aan de Pannekoekstraat. Hier stap je in de wereld van de haute friture, ofwel stijlvol friet eten. 

Deze ‘Haute Friture’ is in principe een gewone snackbar, maar dan in een hippe variant. Patatjes worden er gemaakt van biologische, handgesneden verse aardappelen uit de Beemster. De sauzen zijn huisgemaakt en je hebt keuze uit verschillende soorten: mayonaise, truffelmayonaise, knoflookmayonaise, ketchup, piccalilly en currysaus. Pindasaus of speciaal kan uiteraard ook. Plus, je vindt er géén witte, plastic bakjes. En er wordt vaak alcohol geschonken.

 

Vooral Rotterdam lijkt momenteel het epicentrum van de Haute Friture

 

‘Bij onze biologische kroketten willen we zeker weten dat de koe een goed leven heeft gehad, bij de frieten is het belangrijk dat er controle is op bestrijdingsmiddelen’, zegt Niels Tijthoff erover. Tijthoff is verbonden aan de biologische snackbar Pomms’. Vooral Rotterdam lijkt momenteel het epicentrum van de Haute Friture: voor je chique friet kun je er, naast bij Tante Nel, terecht bij Fritez, Pomms’ .

 

food_blog_beeld2

Rollende keukens

En van de haute friture is het een kleine stap naar een andere food trend, de rollende keukens rukken op. Zo zou je Ruben Kruit, de eigenaar van Fritez, vooral kunnen kennen van zijn food trucks die op veel festivals staan. Restaurantjes in trucks, koffiebarretjes op bakfietsen en keukens in oude busjes zijn al enkele jaren in opkomst – initiatieven als het ‘Weekend van de Rollende Keukens’ en ‘Kanen bij Ten Kate’ zijn onverminderd populair. In Rotterdam kennen we ze sinds een poosje onder meer van de Swan Market, de Fenix Food Factory en de Rotterdamsche Oogst-markten op het Noordplein en het Heemraadsplein.

 

Sfeer proeven bij Collage

Omdat we bij Collage Netwerk niet vies zijn van (food) trends vond vrijdag 5 juni onze eerste Collage Meet Up plaats in de Fenix Food Factory. In deze loods op het schiereiland Katendrecht vind je geen grote ketens want alles is lokaal. Zo heb je er de Kaapse Brouwers met hun eigen bier, Firma Bijten met bijvoorbeeld zelfgemaakte paté, kaasmakerij Booij en de koffie wordt onder je neus gebrand door Stielman. Maar daar blijft het niet bij. Je kunt er ook terecht voor streetfood uit wisselende food trucks.

miranda

meet_up

IMG_0921_photogramio

IMG_0920_photogramio

Het aanbod verschilt per week, van versgebakken pizza’s tot een sateetje van de grill. Maar voordat het Rotterdam Food & Fun Festival komende september weer op het Noordplein voorbij komt rrrrollen, hopen we je vrijdag 3 juli eerst bij de Collage BBQ in het Vroesenpark te zien!
NB: dan hebben we het nog niet eens gehad over de BBQ-trend die momenteel door Nederland raast… maar dat kun je 3 juli live meemaken!

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *